Monetárium

Egy kis aranyos

2019. november 21. - Monetárium Numizmatika

Vannak kutatók, akik a szubszaharai Afrika első pénzeinek az axumi királyok vereteit tartják. Persze attól függ, hova soroljuk Etiópiát. Abból a szempontból meg aztán igazán mindegy, hogy mindenképpen érdekes jószágok.
A mellékelt képen Ebana király (450 körül) kb. római tremissis súlyban vert aranya látható. Mindkét oldalán az uralkodó mellképe profilból. Egyik oldalon fején az etióp császárok 20. században is viselt koronája, másik oldalon valami érdekes "sapkát visel". Kutatók szerint, egy bizánci követjárás beszámolójából kiindulva, ez egy arany abroncsra húzott tüllszerű anyagból készült "sisak". Két elmélet van: egyik szerint ez vagy egykori papi funkcióját jelöli (vö. pontifex maximus) vagy a fáraók kék koronájának felel meg (ez eredetileg egy harci sisak volt). A későbbiekben az etióp császár egyházhoz való viszonyát tekintve ez utóbbi valószínű.
Az axumi művészet egyiptomi gyökerű, de hellenisztikus görög hatás is érzékelhető, amit aztán a saját szemüvegükön keresztül formáltak át. Sikerült teljesen egyéni apró műtárgyakat alkotni fizetőeszközök gyanánt, hasonló stílusú pénzekről nem igazán tudok.

kép: Elsen Auction 99, 28 March 2009

A bejegyzés trackback címe:

https://monetarium.blog.hu/api/trackback/id/tr3015318472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása