Monetárium

Numizmatikai Múzeum - Athén - Iliou Melathron

2017. november 30. - Monetárium Numizmatika

Athéni Numizmatikai Múzeum

 

numismatic_museum_of_athens_2011.JPGAz athéni numizmatikai múzeumnak Heinrich Schliemann, a híres régész egykori villája ad, helyet ahová 1984-ben helyezték a Nemzeti Archeológiai Múzeumból és az épület renoválása után 1998 óta látogatható. Az épületet Ernst Ziller építette, az itáliai reneszánsz toszkán stílusában. A villát három oldalról kert veszi körül, ahol jelenleg kávézó működik.

Az utcafront felől, a kerítést díszítő szvasztika és a Schliemann által Tűzkeverő lénynek tartott állat eredetijét Trójában találta és innen lett mintázva. A háromszintes épület 1878 és 1880 között épült és befejezésekor Athén legszebb magánrezidenciájának tartották.

 

dsc_0152.jpg

 Stílusát tekintve neoreneszánsz és neoklasszicista, míg az épület belsejét Pompei építészete ihlette.

Két szint látogatható az épületben, amiknek a szobáiban illetve termeiben kerültek kiállításra a numizmatikai anyagok. Az első látogatható terem egy múzeumbolt, aminek tartalmától ne várjunk túl sokat, tekintve, hogy a kiadványok háromnegyede görög nyelvű. Javaslom azoknak, akik komolyabban érdeklődnek az ókori érmék iránt, inkább az interneten keresgéljenek szakirányú könyveket.

  

dsc_0103.jpg

Az alsó szinten hat szoba található, ahol az ókori görög érmék, Schliemann-hoz köthető tárgyak, bútorok illetve a múzeum történetével kapcsolatos anyagok valamint a pénz kialakulását bemutató tárgyak tekinthetők meg.

A termek gazdagon díszítettek (mozaik,freskó) illetve korabeli eredeti berendezési tárgyak is találhatóak. Minden szoba máshogy néz ki, más a padlómozaik, a színek, a falak díszitése valamint egyes helyiségekben a trójai háborúhoz és a görög mitológiához köthető freskók találhatóak.. Az épület már önmagában is megéri a látogatást.

 

dsc_0129.jpg

 

Az érmék üvegvitrinekben vannak kiállítva, és bár próbálkoztak egy belső leddel megvilágítani, sajnos nem sikerült tökéletes eredményt elérni. A vitrinek középső részére egyáltalán nem jutott fény, így nehezebb megfigyelni néhány tárgyat (különösen a bronz érméket a félsötét szobákban). A másik probléma a termek megvilágítása, ami miatt a vitrinek mindent visszatükröznek, így a fényképezés is szinte lehetetlenné válik. A kiírások nem mindenhol olvashatók angol nyelven, néhol pedig téves információt is fellelhetünk, de ettől függetlenül egy szép, tematikusan összeállított kiállításról van szó.

 

   

 dsc_0166.jpgA múzeum a kezdetektől bemutatja a görög városállamok fizetőszközeit, azok fejlődését illetve az azokkal kapcsolatos információkat. Bizonyos típusokból több változatokat mutat be. A kiállítás egyik csúcspontja egy 51 stater-ból és egy arany nyakláncból álló kincslelet, amit 1930-ban találtak meg és feltehetőleg Kr.e. 323 után kerülhetett a földbe. Az érméken II.Fülöp, Nagy Sándor és III. Fülöp makedón királyok portréi láthatóak.

Az emeletre a belső impozáns márvány lépcsoron tudunk feljutni. Itt nyolc teremben (Schliemann családtagjainak egykori lakó- és dolgozószobái) folytatódik a görög történelem római, bizánci és középkori korszaka. A középkornál bemutatja a nyugati és keleti államok pénzeit illetve láthatjuk az ókorból középkorba történő átmenetet.  A kiállítás utolsó termeiben újkori görög pénzeket, a világ más országainak pénzeit illetve medálokat, emlékérméket találhatunk.

 

dsc_0331.jpg

 A római és bizánci kiállítás elég alaposan bemutatja a különböző fizetőeszközöket, illetve kitér a korabeli mértékegységekre, elmagyarázza átváltásukat és bemutatja a pénzek gyengülését.Itt találhatóak

provinciák és más volt gyarmatok érméi is, valamint pénzsúlyok. Egy gyűjtemény kifejezetten csak a bizánci császári plombákat mutatja be.

Itt is van néhány kincslelet kiállítva, illetve található három pár ókori érme verőtöve. A középkori részen már megtalálhatjuk más európai országok érméit, köztük II.Béla-kori réz tálkapénzt is amit sikerült IV. Istvánnak tulajdonítani. A gyűjteményben található még sok más külföldi érme mellett egy erdélyi Bethlen Gábor tallér és egy III.Ferdinánd arany 10 dukátos 1651-ből, valamint egy-két gyönyörű proof sovereign illetve tallérok különböző birodalmakból.

 

dsc_0418.jpg

A 19. sz-i első nemzeti görög bronz és ezüst váltópénzeknek is szenteltek egy vitrint, ahol igyekeztek a legjobb állapotú érméket kiállítani. Otto uralkodása alatt az ezüst és arany érméket még Münchenben és Párizsban verték, amíg 1833-ban megalapították az athéni verdét, aminek a baglyot választották emblémául - ahogy az ókori pénzeken, úgy a köztudatban is a bagoly (mint Pallas Athéné állata) Athén emblematikus állata volt. Ebben az időben eléggé limitált példányszámban voltak ezek az érmék forgalomban, mivel rengeteg külföldi pénz forgott az országban. Egy másik vitrinben a latin Monetárius Unióhoz történő csatlakozás után vert érmék vannak kiállítva, amiket Franciaországban vertek.

 

Az emlékérmék az utolsó állomása a kiállításnak. Főleg európai nagyhatalmak emlékérméi találhatóak itt a 16-tól a 20. századig. A gyűjtemény része néhány szép orosz emlékérme, illetve található egy Radnitzky által készített 1870-es Mária Terézia bronz emlékérem is, ami a Selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémia 100. évfordulójára készült.

dsc_0478.jpg

  

A múzeum talán egyedüli problémája a már említett érme megvilágítás volt - emiatt jó képeket igen nehezen lehetett készíteni - amit viszont talán ellensúlyozott a páratlan művészeti értékű épület, ami már önmagában is megér egy sétát! A múzeumban készült további képeket megosztottam a Facebookon albumba rendezve, így akit komolyabban érdekel ez a témakör, ott csemegézhet még: link

 

dsc_0091-crop.jpg dsc_0151_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kerítést díszítő lények                                                            Aeginai obol lelet

 

dsc_0270.jpg dsc_0452.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tetradrachma verőtövei                                                               Emlékérmék kiállító szobája

A bejegyzés trackback címe:

https://monetarium.blog.hu/api/trackback/id/tr9512254686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása