Monetárium

Az elnök és a soha el nem készült templom

2019. november 24. - Monetárium Numizmatika

Az 5 colones bankjegyen Costa Rica első elnöke Juan Mora Fernández látható. Semmi érdekeset nem csinált, csupán azt, hogy egy pici, de virágzó országot teremtett.

Pályája:
- 1824-33 Costa Rica elnöke
- áthelyezte a fővárost Cartagoból Puntarenasba
- reformjaival elindította az országot a modernizálódás felé, a politikai életet pedig a demokratzálódás útjára terelte
- földreformot vezetett be, melynek eredményeképpen az ország gyors fejlődésnek indult (akartán kívül, de kialakult a "kávébárók" rétege)

Mindezt pedig tette a belső instabilitás (föderalista-rojalista ellentét) és a külső fenyegetettség (elsősorban Nicaragua részéről) ellenére. Semmi különös. Jó elnök volt. Egy legenda. Liberális politikus, aki virágzó országot teremtett egy szinte lehetetlen helyzetben.

1.jpg

A hátoldalon a Szent Jakab Plébánia Templom romjai, melyet 1575-ben kezdtek el építeni, de sohasem készült el. Először 1630-ban (1662-ben újjáépítve), majd 1718-ban, aztán 1756-ban, majd 1841-ben (1870-ben, illetve 1903/04-ben elkezdték az újjáépítést), végül 1910-ben pusztította el a földrengés.

2.jpg

kép: Heritage Auctions Long Beach Expo World Currency 2016

A bejegyzés trackback címe:

https://monetarium.blog.hu/api/trackback/id/tr6615322488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása